Terug naar overzicht

Tanderosie: Hoe zure voedingsmiddelen en dranken uw tanden beïnvloeden

3 min leestijd

Tanderosie

Deel op:

Tanderosie is een veelvoorkomend tandheelkundig probleem dat wordt veroorzaakt door de inwerking van zuren op het tandglazuur. In dit artikel bespreken we wat tanderosie is, hoe zure voedingsmiddelen en dranken bijdragen aan dit probleem, en wat u kunt doen om uw tanden te beschermen.

Wat is tanderosie?

Tanderosie is het verlies van tandglazuur door de invloed van zuren. Het tandglazuur is de harde, beschermende buitenlaag van de tand. Wanneer deze laag slijt, wordt het onderliggende dentine blootgesteld, wat kan leiden tot gevoeligheid en een verhoogd risico op gaatjes.

Hoe zure voedingsmiddelen en dranken tanderosie veroorzaken

Zure voedingsmiddelen en dranken verlagen de pH-waarde in de mond, waardoor het tandglazuur begint te verzachten en op te lossen. Enkele veelvoorkomende zuurhoudende producten zijn:

  • Frisdranken: Zowel reguliere als suikervrije frisdranken bevatten zuren zoals fosforzuur en citroenzuur.
  • Vruchtensappen: Citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en grapefruits zijn rijk aan natuurlijke zuren.
  • Sportdranken: Deze dranken bevatten vaak citroenzuur om de smaak te verbeteren.
  • Wijn: Vooral witte wijn bevat hoge niveaus van zuren die het tandglazuur kunnen aantasten.
  • Azijn en gepekelde producten: De azijn in deze producten is zeer zuur en kan bijdragen aan tanderosie.

Symptomen van tanderosie

De symptomen van tanderosie kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de slijtage. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Gevoelige tanden, vooral bij het eten of drinken van warme, koude of zoete producten
  • Verkleuring van de tanden, vaak geliger van kleur
  • Ruwe of gekartelde randen aan de tanden
  • Verlies van glans en gladheid van het tandoppervlak

Preventie van tanderosie

Er zijn verschillende maatregelen die u kunt nemen om tanderosie te voorkomen en uw tanden te beschermen tegen de schadelijke effecten van zuren:

1. Beperk de consumptie van zure voedingsmiddelen en dranken

Probeer de inname van zure dranken zoals frisdranken, vruchtensappen en sportdranken te verminderen. Als u deze producten toch wilt consumeren, doe dit dan bij de maaltijd om de productie van speeksel te stimuleren, wat helpt bij het neutraliseren van de zuren.

2. Drink met een rietje

Gebruik een rietje bij het drinken van zure dranken. Dit helpt de vloeistof langs uw tanden te leiden, waardoor de blootstelling aan zuren wordt verminderd.

3. Spoel uw mond met water

Spoel uw mond met water na het consumeren van zure voedingsmiddelen en dranken. Dit helpt de zuren te verdunnen en weg te spoelen.

4. Wacht met tandenpoetsen

Poets uw tanden niet direct na het eten of drinken van zure producten. Wacht minstens 30 minuten, zodat uw speeksel de tijd heeft om de zuren te neutraliseren en het tandglazuur te herstellen.

5. Gebruik fluoride tandpasta

Poets uw tanden twee keer per dag met een fluoride tandpasta. Fluoride helpt het tandglazuur te versterken en maakt het beter bestand tegen de inwerking van zuren.

6. Bezoek regelmatig de tandarts

Regelmatige tandartsbezoeken zijn cruciaal voor het vroegtijdig opsporen en behandelen van tanderosie. Uw tandarts kan u ook advies geven over de beste mondhygiënepraktijken en fluoridebehandelingen aanbevelen om uw tanden te beschermen.

Heeft u met spoed een tandarts nodig? Onze praktijk is gespecialiseerd in spoedbehandelingen en we hebben alles in huis om ervoor te zorgen dat onze patiënten de zorg krijgen die ze nodig hebben, wanneer ze het nodig hebben. Ons team van ervaren tandartsen en assistenten is altijd bereikbaar en staat klaar om te helpen, of het nu gaat om een afgebroken tand, een ontsteking of andere tandheelkundige problemen.