Terug naar overzicht

Hoe om te gaan met gevoelige tanden: Oorzaken en oplossingen

3 min leestijd

Gevoelige Tanden

Deel op:

Gevoelige tanden kunnen een grote impact hebben op uw dagelijkse leven. Het kan ongemakkelijk en pijnlijk zijn, vooral bij het eten of drinken van warme, koude, zoete of zure voedingsmiddelen en dranken. In dit artikel bespreken we de oorzaken van gevoelige tanden en bieden we oplossingen om deze gevoeligheid te verminderen.

Wat veroorzaakt gevoelige tanden?

Gevoelige tanden ontstaan wanneer het onderliggende dentine van de tand bloot komt te liggen. Dentine bevat microscopische kanaaltjes die direct verbonden zijn met de zenuw van de tand. Enkele veelvoorkomende oorzaken van gevoelige tanden zijn:

1. Terugtrekkend tandvlees

Terugtrekkend tandvlees kan het dentine blootleggen, waardoor tanden gevoeliger worden. Dit kan het gevolg zijn van tandvleesziekten, agressief poetsen of het ouder worden.

2. Erosie van tandglazuur

Tanderosie door zuren in voedingsmiddelen en dranken kan het tandglazuur verzwakken en slijten, waardoor het dentine bloot komt te liggen.

3. Tandheelkundige behandelingen

Soms kunnen tandheelkundige behandelingen zoals bleken, vullingen of kroonplaatsingen tijdelijke gevoeligheid veroorzaken. Dit verdwijnt meestal na enkele dagen tot weken.

4. Barstjes of breuken in de tand

Barstjes of breuken kunnen de zenuw van de tand blootstellen, wat resulteert in gevoeligheid. Deze kunnen ontstaan door verwondingen, tandenknarsen of bijten op harde voorwerpen.

5. Cariës (gaatjes)

Gaatjes kunnen de beschermende laag van de tand doorbreken en het dentine blootstellen, wat pijn en gevoeligheid veroorzaakt.

Oplossingen voor gevoelige tanden

Er zijn verschillende manieren om de gevoeligheid van uw tanden te verminderen en uw mondgezondheid te verbeteren:

1. Gebruik een tandpasta voor gevoelige tanden

Er zijn speciale tandpasta’s beschikbaar die zijn ontworpen om gevoelige tanden te beschermen. Deze tandpasta’s bevatten ingrediënten zoals kaliumnitraat of strontiumchloride die helpen bij het blokkeren van de pijnsignalen naar de zenuw van de tand.

2. Poets voorzichtig

Gebruik een tandenborstel met zachte haren en poets met een zachte, cirkelvormige beweging. Vermijd agressief poetsen, omdat dit het tandvlees kan beschadigen en het tandglazuur kan slijten.

3. Beperk zure voedingsmiddelen en dranken

Beperk de consumptie van zure voedingsmiddelen en dranken zoals frisdrank, vruchtensappen en wijn. Als u deze producten consumeert, spoel dan uw mond met water en wacht minstens 30 minuten voordat u uw tanden poetst.

4. Gebruik een fluoridebehandeling

Fluoride helpt het tandglazuur te versterken en kan de gevoeligheid verminderen. Vraag uw tandarts naar fluoridebehandelingen of gebruik een fluoride mondspoeling thuis.

5. Vermijd tandenknarsen

Als u ’s nachts met uw tanden knarst, overweeg dan om een gebitsbeschermer te gebruiken. Dit kan helpen om verdere schade aan uw tanden te voorkomen.

6. Bezoek regelmatig de tandarts

Regelmatige tandartsbezoeken zijn cruciaal voor het beheren van gevoelige tanden. Uw tandarts kan de oorzaak van de gevoeligheid vaststellen en behandelingen aanbevelen om uw mondgezondheid te verbeteren.

Wanneer moet u een tandarts raadplegen?

Als u last heeft van gevoelige tanden en de bovenstaande oplossingen geen verlichting bieden, is het belangrijk om een tandarts te raadplegen. Gevoelige tanden kunnen wijzen op onderliggende tandheelkundige problemen die professionele behandeling vereisen.

Heeft u met spoed een tandarts nodig? Onze praktijk is gespecialiseerd in spoedbehandelingen en we hebben alles in huis om ervoor te zorgen dat onze patiënten de zorg krijgen die ze nodig hebben, wanneer ze het nodig hebben. Ons team van ervaren tandartsen en assistenten is altijd bereikbaar en staat klaar om te helpen, of het nu gaat om een afgebroken tand, een ontsteking of andere tandheelkundige problemen.